Saturday, 20 December 2014

tuntut ilmu hingga ke mati

Assalamualaikum wbt. 

ok, tajuk kali ni memang mengenai ilmu.. sebelum tu, nk intro skit la... 

alhamdulillah bru2 ni Permata UM ad buat satu program solat hajat dan ceramah perdana dan alhamdulillah juga sebab program berjalan dengan lancar serta mendapat sambutan dari pelajar2 seterusnya menjadikan program berlangsung dgn jayanya.. tapi, ade sedikit masalah last2 minit smasa preparation sebelum program bermula.. msalahnye, ustaz yg dijemput pada asalnya, tidak dpt hadirkan diri kerana ada hal katanya... namun, perancangan Allah lebih baik kerana Allah telah gantikan penceramah yang betul2 tepat untuk membincangkan topik yg dirancang oleh ajk2 iaitu "ada apa dengan segulung ijazah". ustaz yg menggantikan ialah ustaz Ali Hanafiah, seorang pensyarah penyelidikan di UM. dari pandangan, nmpk beliau seorang yg betul2 ingin berkongsi segala ilmu yg beliau ada. seorang yg mencintai ilmu. tu pandangan aku. pandangan org lain, xtau laa. 

ok, berbalik kepada ilmu yg telah dishare oleh ustaz Ali, beliau menceritakan tentang kehebatan tokoh2 Islam yg terkenal seperti Imam Al Ghazali, Imam Syafie dsb. sgguh aku terpegun bila ustaz Ali ad mcm2 cerita pasal tokoh2 islam tu. kalau boleh, ustaz nk cerita semua namun masa x ckup.
ringkasan daripada ceramah:

Allah memberi pahala yg sgt tggi kepada seseorang yg menuntut ilmu, dan kalau x silap lebih tggi daripada org yg beribadat. bukan bermaksud jgn beribadat, cuma nk kata bahawa, pahala org yg menuntut ilmu sangatlah tinggi.. dan tuntutlah ilmu kerana Allah taala. bukan semasa exam semata2..

dengan adanya ilmu, seseorang itu takkan sesat, negara boleh maju jika org berilmu.. x rugi menuntut ilmu.. tuntut ilmu kena lah bersungguh2..bukan main2...

pentingnya hormat kepada ilmu, nk belajar, nk tuntut ilmu mesti ada adab.. kena dalam keadaan bersuci, amik wuduk, dan mengadap kiblat. 

hormati ibubapa, tunaikan segala amanah yg diberikan oleh ibubapa utk belajar, 


ade lagi point2 penting tp dh lupa. 

semoga memberi manfaat kepada semua, dan diri sendiri.. 

exam final dah dekat, kesempatan ini, nk mntk maaf skiranya ad salah.. dan doakan kecemerlangan utk semua... 

Assalamualaikum...

Monday, 10 November 2014

goodluck SPM candidates!

Assalamualaikum wbt....

sudah seminggu SPM berlangsung utk pelajar tingkatan 5 seluruh Malaysia... di kesempatan ini,saya ingin mengucapkan selamat menduduki peperiksaan especially to the one who always make me smile although u didnt know..sila buat sehabis baik dan manfaatkan segala peluang yg ada..

Good Luck!

Monday, 6 October 2014

raya aidiladha

assalamualaikum, selamat hari raya aidiladha..

malam ni dah nak balik ke UM dh selepas 4 hari di rumah.. semoga perjalanan dalam lindungan ilahi...

sampai je UM bermula la minggu yang padat.. bersediakah?

sekian terima kasih

Friday, 8 August 2014

ceburi bisness dropship

Assalamualaikum wbt..

beberapa hari sebelum ni, aku ade jalankan bisness dropship barang online.. niat asalnye, lepas raya, nak la mencari kerja sebab baki cuti tinggal lagi sebulan. tp, sebulan je keje, ad ke orang nk amik? paling2 kurang 2 bulan... next year IA akan cr kerja awal2... so, nk dijadikan cerita, dulu xtau pulak ad sistem dropship ni.. yelah. ad sesetengah x kenekan modal utk agen, just promote je brg.. at least dpt lah side income. yelah as a student nk kerja mmg kene tumpu plajaran dulu, nk sdap berbelanja, bukannya ad sgt duit. so, at least ad lah rezeki sedikit sbanyak.. dan alhamdulillah ad sambutan dr member.. awal2 bisnes mmg la susah skit, nnt lame2 bila org dh trust kt kite, insyaAllah makin sng... 

so di kesempatan ni, nk promote lah skit page aku... iaitu page JUALAN TERBAIK .

setakat ni ade 2 kategori produk yg diniagakan... 

1.powerbank PINENG original 100%. 

2. cermin mata berjenama berkualiti tinggi, Gred 3A dan Gred 5A.. 

harga yg display tu boleh runding2 lagi...


nk tgok lebih lanjut, boleh la klik link JUALAN TERBAIK ni... mane tahu kot2 ade yang berkenan... 

ok, sekian terima kasih.. doakan2 aku dimurahkan rezeki..

Thursday, 31 July 2014

Hubungan kita dengan ibubapa

Assalamualaikum wbt.
Post kali ni nk tulis berkenaan hubungan kita dgn ibu bapa..

Dulu2, masa budak2 iaitu zaman persekolahan, nk dikatekan biadap dgn ibubapa tu mmg selalu lah. Bile kena marah, membebel, mesti rasa mcm nk mengamuk, menangis semua tu. Dan mula lah nk meninggi suara kt ibu bapa. Tp mereka tetap maafkan kita walaupun kita dh byk kali lakukan.

Dulu msa kecik2 mmg slalu dan biasa kne marah. Bknnye ibubapa kita suka mrah dkat kita, tp mereka nk didik kita spaya kita x lakukan lg ksilapan sama waktu kite dewasa nnt. Bkn mudah utk mendidik. Yang penting kite amik segalanye untuk kita jadikan pengajaran.

Skrg masa dh besar ni, ibubapa dh jarang dh marah. Mungkin sbb mereka dh percaya kt anak2 mereka yg dh besar. So, kite sbgai anak2, kene patuhi ape yg mereka ckp. Jgn lupe untuk mendoakan kesejahteraan ibubapa kita dan berbakti lah kepada mereka. Pohonlah doa drpd mereka kerana doa mereka sentiasa diperkenanka  olehNya. Dan yg paling penting, jgnlah lebihkan org lain selain mereka berdua..

Di kesempatan ini, sy ingin mengucapkan slmt hari raya maaf zahir batin..

Sekian, terima kasih..

Friday, 18 July 2014

tips berguna untuk jangka masa panjang

Assalamualaikum..

bosan2 ni duk asyik scroll page Luahan UM je kejenye... tp ape yg menarik nye, kita dpt baca luahan2 warga UM samada yg memberi pengajaran, lawak jenaka yg kdg2 annoying. dan ade juga kdg2 baca luahan org yg x puas ati, nk mengorat, nk mengenakan org, pickup line, penggemar2 anime.hahaha mcm2 ragam lah semua.. tp ade satu post ni buat aku tertarik nk baca..copy paste..

#LuahanUM2674

Tips result bagus sepanjang sem. (insyallah)

Aku seorang student fac sains tahun ke-2 yg mmg terkenal dgn susah nk dpt DL apatah lagi 4 flat. namun, sjak mengamalkan tips ni, alhamdulillah...result xpenah under 3.3 n fail wlupun sem ni sume result member2 aku jatuh,n aku pn jatuh, tp xdak la teruk sngt.

1) jgn menganjing lecturer/cikgu lebih2 sngt..ilmu x berkat
2) sebelum pergi kelas, baca quran sekurang2nya 1 page. <-- terbukti berkesan
3) lepas maghrib, baca quran n makna skali
4) kelas klu boleh jgn skip. biar lambat,asal x skip..lecturer nampak effort kte mai kelas tu
5) kalau rajin, solat dhuha.

sekian... semoga bermanfaat. 


nk tambah la sikit lagi, kalau boleh setiap masa sama ade quiz kecil kecilan, test, final exam. semua bgtaw kt mak ayah.. mintak mak tlg doakan kite.. 

nmpk mcm kejar kepada pointer tggi kan..betulkan niat dulu. siapa yg xnk pointer tggi.

selamat beramal, byee..!

Tuesday, 15 July 2014

aktiviti sepanjang cuti semester

assalamualaikum w.b.t

cuti semester dh lama start. dan lmbt lg nk hbis.. smemangnye aku rse bosan sgt.. kwn2 pon rmai yg dh keje part time.. aku plak xnk kerja sbb nnt kalau kerja masa raya nnt mesti skejaap je.. aku dh plan nk g beraya kt byk tmpat tahun ni...lps raye la kot cr kerja kalau rse rajin... aku nk kerja, tp xnk la kerja di tmpat yg kerja 24 jam or kdai makan.. susah nk jumpa family kalau kerja mcm tu.

so, di bulan puasa ni. aku bgun sahur, then smbung tidur. lame gk smbung tidur, rezeki mmg susah nk masuk lah kan. then, tgok2 kt twitter dan ig ape2 news feed.. then fb, dan mcm2 lagi.. tgh hari mmg kene amik mak dan adik kt sekolah. then ptg tu mmg blur xtau nk wtpe... slalunya ptg diisi dgn main DOTA2 (spongedeath)  dan main2 dgn kucing-kucing(jalil dan nana)... FYI, kucing kami sudah besar! jinak jugak laa...

after that berbuka, trawikh dan online jap.pastu tidur.. tu lah ape yg aku ulang hari2... sbb tu kalau org ajk aku g mane2, aku on je(siang only).. x kisah la jauh ke dekat, asalkan ade aktiviti nk buat.

bila la rumah ni nk penuh? baru la meriah skit. nk buat kuih raya, kemas2 persiapan raya dan pasang lagu raya dlm rumah.. pehh x sbr.. ohh ye, skrg byk drama2 ramadhan, layan jelah..best jugak..

tu jelah buat masa skrg aktiviti aku.. nnt kalau lps raya kot2 la nk cr kerja kan. hrap2 dpt la keje nye... duit dh la makin lama makin berkurang...

k, sekian.. byeee...!